Корекции от 748 362 лв. по три европейски проекта на обща

...
Корекции от 748 362 лв. по три европейски проекта на обща
Коментари Харесай

Община Варна обжалва корекции от 800 хил. лв. по три европроекта  

Корекции от 748 362 лева по три европейски плана на обща стойност 8 650 000 лева апелира кметът на Варна Иван Портних в административния съд.

Според прессъобщение на съда едното дело е формирано по тъжба, подадена от община Варна срещу решение от 20-ти септември 2021 година на зам.-регионалния министър, който е и началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 - 2020 година Кметът оспорва избраната финансова промяна в размер на 10% от допустимите разноски. Стойността на контракта е близо 2 550 000 лева без Данък добавена стойност, а корекцията по него е 254 300 лв..

Второто дело е срещу  решение от 21 октомври м.г. на ръководителя на Управляващия орган (УО) на Оперативна програма „ Околна среда “ за осъществяване на плана „ Екологично чист превоз за Варна “. Оспорена е финансова промяна в размер на 25% от допустимите разноски по контракт от1 100 000 лева без Данък добавена стойност, или 268 хиляди лв.. Става въпрос за поръчка за доставка и монтаж на съоръжение по отношение на внедряване на система за пътна сигурност, чийто реализатор е компанията „ БиСейф “ ЕООД. Констатацията на Управляващ орган е за неправда при възлагането й.  

Третото дело е против решене на зам.-регионалния министър от 2020 година за избрана финансова промяна на стойност съвсем 250 000 лв.. Тя съставлява 5% от размера на контракт за близо 5 млн. лв.. Санкцията е по остарялата Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година и плана „ Интегриран градски превоз на Варна “ на обща стойност, надхвърляща 150 млн. лева за двата му стадия.  

След инспекция през март месец 2018 година във връзка със сигнал за неправда по отношение на реализиране задачите е формиран констативен протокол с отправени към бенефициента 21 рекомендации. Срокът за осъществяването им бил до 13.04.2018 година

Според разбора са компрометирани задачите на плана и предоставената безплатна финансова помощ по отношение на следните съставни елементи: Автоматизирана билетна система; Предимство на транспортните средства за всеобщ градски публичен превоз на кръстовищата; ВRТ коридор; Подобрения на три крайни спирки на МГОТ; Мерки за досегаемост.

Последвала през октомври месец 2019 година нова инспекция на място.

Заключенията за автоматизирана билетна система са, че тя действа.

Не е функционирала обаче системата за преимущество на транспортните средства за всеобщ градски публичен превоз на кръстовищата. Липсвала също обновена транспортна скица. Препоръките за ВRТ кулоар към оня миг са изпълнени. За подобренията на три крайни спирки рекомендациите по отношение на крайната спирка терминал в кв. “Владислав Варненчик “ и крайната спирка на терминал в кв. “Бриз “ са били изпълнени.

По отношение на ограниченията за досегаемост е установено, че инсталираната звукова сигнализация за незрящи хора на автобусните спирки не действа в целокупност. Част от инсталираните рампи за инвалидни колички по подлезите не са били в редовност и липсват навеси.

При посещаване в сервизната база на „ Градски превоз “ ЕАД било открито, че не е осъществявано образование на водачите и не са предоставяни инструкции за работа с рампите.

Общината оспорила констатациите, базирайки се на осъществена през 2017 година инспекция от АФКОС (или ОЛАФ) и на направения финален отчет, съгласно който не са разпознати никакви нередности, засягащи финансовите ползи на Европейския съюз.

През юни месец Административният съд във Варна отхвърлил глобата. Върховният административен съд обаче пък отхвърля решението на Варненския съд и го връща за ново разглеждане.

Първото ново дело по него е на 18-ти януари, когато съдът назначава служебно сложна техническа експертиза за осъществяване на напътствията.
Пожар и гърмеж в жилищен блок във Варна (ВИДЕО)
Пожар пламтя в жилищен блок във Варна. Огънят е обхванал два етажа от постройката в квартал " Младост ". По непотвърдена информация в региона с...
Прочети повече
Нейната задача е да отговори на следните въпроси:

·         Изпълнени ли са техническите рекомендации на Управляващия орган, посочени в Решение № РД-02-36-1691/02.12.20г. на зам.мин. на РРБ и Управляващ орган на Оперативна програма „ РР “ 2007-2013. към интервала на инспекцията и към датата на правене на експертизата?

·         Какви са съставните детайли на Системата за обезпечаване на преимущество на транспортните средства на МГОТ на всички светлинно-регулирани кръстовища по BRT? Как действа системата? При какви условия се задейства същата?

·         Системата за обезпечаване на преимущество на транспортните средства на МГОТ на всички светлинно-регулирани кръстовища по  BRT действа ли? Има ли обновена транспортна скица?

·         Какво е предназначението на крайната спирка на терминал Аспарухов мост? Ползва ли се по предопределение?
Белодробната болница във Варна седем месеца е без заплати
Специализираната болница за белодробни болести във Варна още веднъж е на ръба на оцеляването. Персоналът не е получавал заплати за посл...
Прочети повече
·         На спирка „ Тих труд “ (за Владиславово) има ли сложена звукова сигнализация за незрящи хора?

·         Функционира ли инсталираната звукова сигнализация за незрящи хора на автобусните спирки?  

·         Монтираните 30бр. рампи за инвалидни колички в рейсовете действат ли?

·         Монтираните рампи за инвалидни колички по подлезите изправни ли са и работят ли? Има ли сложени навеси? Има ли сложени стикери и инструкции за прилагане на рампите за прилагане на инвалидни колички? Има ли монтажни болтове и постоянни ли са рампите?

·         Има ли обезпечена връзка от тротоара на спирка „ Елпром “ 2 (за център) до инсталираната рампа за инвалидни колички в подлеза?

Още от ВАРНА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР